Trouwambtenaar-Lilian-Oostveen

Tips voor een waardevolle uitvaartspeech

Maak je speech niet te lang

Weet dat je de aandacht optimaal vasthoudt tussen de 5 en 10 minuten. Je spreekt ongeveer 100 woorden per minuut. Je speech hoeft dus niet langer te zijn dan 1000 woorden. Met maximaal 2 getypte A4tjes weet je dat je iedereen blijft boeien. In het kort kan veel gezegd worden.

Zoek een rode draad in het verhaal

Het is mooi om een rode draad in je speech te zoeken. Dat kan zijn met een symbool, een terugkerend woord; een favoriete kleur of hobby. Als je hier op verschillende momenten in je speech aandacht aan geeft wordt het verhaal mooi rond.

Oefen je speech hardop thuis

In je hoofd klinken de woorden heel anders dan dat je ze uitspreekt. Oefen daarom een paar keer hardop thuis. Zo weet je met welke woorden of zinnen je moeite hebt. Pas de tekst aan als de zinnen niet lekker lopen.

Spreek langzaam

Door de zenuwen en emotie, ga je gehaast praten. Je wilt er misschien zo snel mogelijk van af. Dat is jammer. Je woorden hebben betekenis, neem er de tijd voor. Geef een aantal witregels aan in je speech. Dat houdt je alert om ook op je ademhaling te letten en gebruik een lettergrootte 18.

Huilen mag

Je denkt dat je sterk moet zijn tijdens je toespraak bij de afscheidsdienst. Niets is minder waar. Juist de emotie kleurt je verhaal; je bent op dat moment authentiek en iedereen heeft begrip voor je verdriet. Gun jezelf dan even een momentje, drink een slok water, haal diep adem en ga gewoon verder. Je zal zien dat het al pratende beter gaat.

Oefen op de locatie

Gebruik de tijd voorafgaand aan de uitvaart om vast een keer je tekst te oefenen achter het katheder. Vaak ben je al wat eerder op de locatie. Zo hoor je je stem door de microfoon en kan je even “voelen” wat die plek met je doet.

Hulp nodig?

Als dat zo is, neem dan gerust contact met me op. Samen vinden we de juiste woorden voor de herinneringen.